Združena republika Tanzanija ali krajše Tanzanija je vzhodnoafriška obmorska država, nastala z združitvijo Tanganjike in Zanzibarja leta 1964. Na severu meji na Kenijo in Ugando, na zahodu na Ruando, Burundi in Kongo, na jugu na Zambijo, Malavi in Mozambik, ter na vzhodu na Indijski ocean.

Ko nekdo omeni besedo Tanzanija, so tvoje prve asociacije kakšne? Velika večina jih najprej pomisli na Kilimanjaro, safari in Zanzibar. In ravno te tri stvari oziroma znamenitosti so najbolj prepoznavne za vzhodnoafriško obmorsko državo.

Kaj pa še ostale nam manj znane znamenitosti Tanzanije? Odločili smo se, da za vas pripravimo krajši izbor le-teh z opisi. Več o njih, pa si preberite v nadaljevanju.

Znamenitosti Tanzanije so:

 • Kilimanjaro – Gora Kilimandžaro je speči vulkan, ki se nahaja v severovzhodni Tanzaniji in južno od meje s Kenijo. Dviga se do višine 5.985 m in je najvišji vrh v Afriki, znan tudi pod vzdevkom Streha Afrike. Najvišja točka gore je Uhuru Peak (5895 metrov) na robu kraterja ognjenika Kibo.
 • Zanzibar – je skupno ime dveh tanzanijskih otokov v Indijskem oceanu pred vzhodno afriško obalo: Unguja (imenovan tudi Zanzibar) in Pemba. Glavno mesto otokov se nahaja na otoku Unguja in se prav tako imenuje Zanzibar. Stari del mesta, znan tudi kot Kamnito mesto, ima status svetovne znamenitosti. Otok pa je poznan tudi po čudovitih rajskih belih peščenih plažah, kamniti arabski arhitekturi in začimbah.
 • Narodni park jezera Manyara – V narodnem parku jezera Manyara živi več kot štiristo vrst ptic, vključno z evrazijskimi pticami selivkami, pticami, ki so povezane z akacijo, pticami roparicami in ogroženimi tanzanijskimi vrstami: svetlorepim tkalcem, sivim škorcem in črnoglavo zaljubljeno papigo. Narodni park jezera Manyara in jezero Natron nudita možnosti za opazovanje rožnatih flamingov, ko se v velikih jatah zbirajo na obalah jezer. Slano jezero Manyara je služilo kot naravna kulisa številnim filmom. Narodni park pa je poznan tudi po plezajočih levih, ki počivajo v senci akacijevih vej.
 • Narodni park Tarangire – narodni park leži približno sto kilometrov jugovzhodno od Arushe in nosi ime po reki Tarangire, ki se vije skozi park. Park je najlepše zrcalo divjine, kjer živi v neverjetno velikih čredah nedvomno najštevilčnejša populacija slonov v Afriki. V parku se nahajajo številne eksotične ptice, antilope, levi, leopardi, žirafe, bivoli in pitoni, ki se plazijo po drevesih. Najpomembnejša naravna zanimivost parka pa je reka Tarangire, kjer se lahko opazuje živali, ki se napajajo z vodo v reki in se sprehajajo in poležavajo v okolici. Na tisoče živali se seli od Masajskih step do reke, kjer si nato pogasijo žejo. Ob rečnih bregovih in tudi drugod po parku rastejo afriški kruhovci ali baobabi, ki so med največjimi drevesi na svetu.
 • Soteska Oldupai – imenujejo jo tudi Zibelka človeštva. Soteska leži na območju, kjer je nekoč bilo starodavno jezero, ki so ga prekrili debeli sloji vulkanskega prahu. V prahu se je ohranilo nekaj najlepših ostankov življenja humanoidov. Sotesko Oldupai pa sta odkrila Louis in Mary Leakey.
 • Krater Ngorongoro – je osmo naravno čudo sveta. Krater Ngorogoro se ponaša s svetovno znano kaldero in je upravičeno ena najpomembnejših safari destinacij na celini, saj v njej živi več kot sto dvajset živalskih vrst sesalcev. Krater Ngorongoro in okoliško visokogorje skupaj tvorijo eno najlepših regij Afrike.

Mi vas vabimo, da del zgoraj opisanih znamenitosti Tanzanije doživite skupaj z nami, med vzponom na najvišjo goro Afrike, Kilimanjaro. Tja se odpravljamo že kmalu. Več o vzponu na Kilimanjaro pa si lahko preberete s klikom na Treking odprava Kilimanjaro. Povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE